lauantai 23. joulukuuta 2017

Paluu treeneihin

Nyt olemme tehneet rauhallisen paluun treenikentille. Halise on intoa täynnä ja kantavana teemana on ollutkin ensisijaisesti rauhoittuminen, kontakti ja pienet hyvät onnistumiset. Kävimme seuramme jouluvideon kuvauksissa viikko sitten ja ennen kuvauksia tehtiin pienet tokoilut. Ekaa kertaa Halise alkoi revittelemään palkkalelun saatuaan;juoksi ympäri kenttää ja heitteli lelua innoissaan. Hetken tämä oli minustakin hauskaa, kunnes tajusin että eihän tämä ole mikään hyvä juttu tietenkään. Palkka on yhteinen leikki, eikä itsekseen revittely ympäri areenaa. Tokoilut sujui mallikkaasti ja onnistuttiin taltioimaan jouluvideolle Halisen vilkutus-temppu.

Keskiviikkona meillä oli varsinaiset tokotreenit. Aiheena oli kisanomainen suoritus. Meidän osalta se tarkoitti kehääntuloharjoituksia, seuraamisen alkeita ja estehyppyä. Kehääntuloa olen tehnyt H:n kanssa ihan pennusta asti. Kentälle mennään katsekontaktissa ja palkka on tullut heti kentälle päästyä. Nyt tosin H oli aivan intopiukeana ja yritti rymistellen mennä kentälle. Koutsi sanoi, että kannattaa ottaa H kentälle ilman hihnaa, koska hihnasta se saa sen verran jännitettä. Irti onnistui tosi kivasti.
Seuraamista lähdetään rakentemaan luopumisen kautta niin, että H on perusasennossa, laitan namikäden avoimena H:n kuonon viereen ja otan askeleen --> H kääntää pään minuun päin kun luopuu namista mikä on vieressä ja tuloksena kaunis päänasento ja katsekontakti. Perusasennossa luopuminen onnistuu tosi hyvin, mutta kun otan askeleen, katsekontakti säilyy mutta kuono kääntyy namiin päin. Sain ohjeeksi tähän siirtää kättä vielä lähemmäs kuonoa ja näin se alkoi onnistua paremmin. Mikäli pidän kättä palkkauskohdassa (housunsauma vasemmalla), H kyllä seuraa todella hienosti. En kuitenkaan halua ottaa tätä tapaa seuraamisen opettamiseen, koska ajattelen käden häivyttämisen olevan tuskainen ja pitkä projekti :D
Estehyppyä kokeiltiin ihan ekaa kertaa. En ole halunnut ottaa hyppyä aikaisemmin (nyttenkin rima laitettiin n. 15cm) koska en halua hyppyyttää H:ta yhtään sen enempää kuin on tarvis. Nyt olisin myös halunnut tehdä ilman rimaa ja tehtiinkin alkuun pari niin että rima oli alimmillaan, mutta tekeminen näytti vähän laiskalta. Suostuin kokeilemaan niin että rimaa nostettiin ja sieltähän tuli oikein innokkaan näköinen estehyppy. Tätä en aio tehdä kuin silloin tällöin, koska uskon että tämä on helppo liike opettaa. Nyt tämä liike meni käsiavustuksella perusasentoon, muuten oikein hyvin. Ajattelin etten ota tähän mitään ylimääräistä käskysanaa, vaan perusasentokäskyllä mennään. En ole kyllä miettinyt asiaa vielä ylempien luokkien kannalta, mutta siellä hypyn suorittaminen on muutenkin vähän erilainen kuin alossa.

Eilen kävimme kehonhallinta/kehonhahmotustunnilla. Teimme siellä osittain tuttuja juttuja, mutta pääsimme kokeilemaan myös uutta. Koen tällaiset treenit tärkeäksi tulevien harrastusten vuoksi, etenkin agilityn. Tokossakin on tärkeää että koira hahmottaa peräpäätään.

Tällaisia harjoituksia teimme:

1) Koira jalkojen väliin seisomaan, nami heitettiin koiran eteen. Nostettiin koiran yhtä tassua "nilkasta" ja kun koira seisoi rauhallisesti ja rentoutuneesti, vapautettiin namille. Jokainen tassu käytiin yksitellen läpi ja lopussa nostettiin vastakkaiset tassut niin, että koira seisoi kahdella tassulla.

2) Etutassut tasapainotyynylle. Tätä ollaan tehty aika paljon etutassuilla ja takatassuilla. Halise tarjosi kovasti takatassuja ja tyynyn päälle menoa, kun niitä etutassuja ei olla vähään aikaan tehty.

3) Takatassut korkeammalle alustalle (meillä oli n. 15cm-20cm korkea tasapainotyyny).

4) Takatassut korkeammalle alustalle ja etutassut tasapainotyynylle. Etutassutyynyjä otettiin kaksi ja liikuteltiin koiraa vaihtamaan ensin etutassut vasemmalla puolella olevalle tyynylle ja siitä oikealla puolella olevalle tyynylle.

5)Takaperin pujoittelua (jes!!). Tämän olenkin halunnut Haliselle opettaa mutta jostain syystä on vaan jäänyt opettamatta. H tajusi idean melko nopeasti ja päästiin peruuttamaan jo kaksi askelväliä. Tämä tulee ehdottomasti ohjelmistoon ja tätä voi harjoitella kotonakin.

6) Yhden takajalan laittaminen alustan päälle. Tässä H tarjosi todella paljon molempia takatassuja, mutta lopulta hoksasi antaa vain toisen. Tätä ei kauhean pitkään ehditty tehdä, mutta hyvä uusi harjoitus meille. Tämäkin tulee ehdottomasti ohjelmistoon :)

Näitä harjoitteita ajattelin ottaa käyttöön aina kun hallilla käy. Koutsi sanoi, että jos tekee lyhyitä toistoja ja niin että koiran viretila on hyvä, ei haittaa vaikka ottaa useastikin. Nämä liikkeet on kuitenkin aika raskaita syville lihaksille, joten pitkään näitä ei kannata toisteilla kerrallaan.

Parin viikon päästä meillä alkaa uimakoulu, joka on n. kerran kuukaudessa. Ajattelin ottaa kuitenkin uintikertoja alkuun niin, että päästäisiin vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Treenit alkavat myös rullaamaan tammikuusta alkaen normaalisti, nyt kun on tämä sairasloma ohi (toivottavasti). Kynsi näyttää jo hyvälle. Lisäksi aion ostaa agilityn irtotunteja niin, että päästäisiin joka viikko käymään agilityssä. Halise on ensi viikolla 9kk, joten fysiikkakin alkaa riittämään kerta viikkoon treeniä. Tietenkin tuon ikäisen kanssa on varioitua, ettei me aleta hyppimään vielä esteitä eikä tehdä vielä pujottelua/kontakteja, mutta muuta sitten. Erityisesti itse haluan päästä tekemään enemmän ratoja, joten lisätunnit eivät ole pahitteeksi.

Tänään aamulenkillä H molksahti avantoon. Voi järkytys sitä säikähdystä ja pelkoa mikä iski! Onneksi selvittiin säikähdyksellä ja H on nyt kylpyhuoneessa lämmittelemässä. Argh, kyllä välillä pelkään että sydän pettää tuon toilailujen takia :D

Loppuun höntsäilyvideo missä H tekee temppuja. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti