sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Tokoringin pääsykoe

Eilen kävimme Halisen kanssa Keski-Suomen nuorten koirien tokoringin valintakokeessa.
Vuosi sitten, kun haku rinkiin oli käynnissä, haaveilin silloin jo rinkiin pääsystä vaikken omistanut iältään sopivaa koiraa siihen. Mietin silloin, että sitten kun minulla on sopivan ikäinen koira, haluan ehdottomasti hakea rinkiin mukaan. Toko on kuitenkin lajeista meille se ykkönen ja haluan imeä kaiken tiedon ja opin, jotta pystyn olemaan parempi ohjaaja Haliselle. Rinkiin kuuluminen lisäisi mahdollisuuksia koulutuksiin ja treenit olisivat entistä säännöllisemmät.

Ensimmäinen haaste pääsykokeeseen iski muutamaa päivää ennen koetta, kun huomasin Halisen aivastelevan. Koirakavereilla on ollut nenäpunkkitartuntaa liikenteessä, joten ei tarvinnut montaa kertaa arvata mistä pärskiminen johtuu. Kiireellä selvittelemään eläinlääkäreiltä reseptejä ja tietoa siitä, voimmeko osallistua valintakokeeseen; milloin voi mennä halliin lääkkeen saannin jälkeen jne.
Mitään typeriä riskejä toisten tartuttamisesta en ota, joten oli selvää ettemme pysty tekemään koetta hallissa, mihin se oli suunniteltu. Seuraavaksi soitin kokeen tuomarille, jonka kanssa sovimme, että voimme suorittaa liikkeet ulkona ja lisäksi hankin omasta takaa nollakoirakot paikkamakuuseen. Onneksi omaan ihania treeniystäviä ketkä olivat valmiita auttamaan ja sain kaksi koirakkoa paikkamakuuseen. Joten loppu hyvin, kaikki hyvin, paniikista ja itkupotkuraivareista huolimatta pääsimme kuin pääsimmekin osallistumaan kokeeseen!

Nyt liikkeisiin:

1) Seuraaminen. Tämähän nyt on se liike mikä meillä kusee ja pahasti, joka suunnasta ja kaikkialle. Olen todella tarkka seuraamisen kriteereistä ja tähän asti olemme tehneet seuraamista pienissä pätkissä, jotta se on joka askeleella täydellinen. En halua seuruuttaa pitkää pätkää, koska tiedän että liike alkaa hajoamaan, joten pienin askelin ja ajan kanssa olemme tässä edenneet. Nyt olikin ensimmäinen kerta kun teimme ALO-luokan seuraamisen. Sanoinkin tuomarille, että emme ole aikaisemmin tehneet näin pitkää seuruuta, joka sisältää käännökset+vauhdin muutokset, joten saatan lopettaa liikkeen omia aikojani. Seuraamisen haaste meillä on siis edistäminen, H pyrkii eteen ja pahasti, joten olemme joutuneet hinkkaamaan oikeaa seuraamispaikkaa ja siksi edistyminen seuraamisessa on ollut hitaamman puoleista. Olen tosin kuullut monelta ettei se niin pahalta näytä miltä kuullostaa, mutta koska olen tällainen perfektionisti, niin minun silmiin sattuu :D

Seuraaminen meni yli odotusten, koska ajattelin pakan hajoavan viimeistään 15 metrin, käännösten tai vauhdin muutosten kohdalla. Ihan ensimmäinen pätkä ennen liikkeen pysäytystä meni kivasti, niin kuin osasin odottaa. Sen jälkeen tuli lyhyt suora ja käännös oikealle. Käännöksen jälkeen H alkoi haistelemaan maata ja otti n. puolen metrin hajuraon minuun. Tässä vaiheessa ajattelin että nyt kun tämä on mennyt jo perseelleen, niin jatketaan vaan eteenpäin lisäkäskyillä ja kehumisella. Kutsuin H:n takaisin ja loppu pätkä menikin yllättävän tehokkaasti ja suht oikealla paikalla pysyen. Hidas käynti oli ehkä paras osuus ja juoksuosuuskin meni yllättäen hyvin, vaikken ole sitä juuri harjoitellutkaan. Seuraaminen ei ollutkaan niin katastrofi mitä ajattelin, joten siitä jäi kokonaisuudessaan ihan hyvä fiilis. Eihän se ollut lainkaan kriteerieni mukainen suoritus, mutta siihen nähden että tämä oli ensimmäinen pitkä seuruu, voin kyllä olla tyytyväinen.Tässä näkyy hyvin ärsytykseni aihe; päänasento ja edistäminen! 


2) Luoksetulo. Luoksetulo meni näpäkästi ja vauhdikkaasti. H tuli erittäin vauhdikkaasti ja teki tiukan käännöksen perusasentoon. Tässä ei moitittavaa!

3) Nouto. Damn! Tässä liikkeessä sai valita kapulan pidon tai noudon. Valitsin noudon, koska vauhtiliikkeet ovat Haliselle mieluisia ja tuollaisessa uudessa tilanteessa juokseminen todennäköisesti rentouttaa ja antaa lisäboostia. Nouto on sujunut jo tovin kivasti; H hakee ja palauttaa hyvällä tahdilla ja tekee tiukan käännöksen perusasentoon ja luovuttaa käskystä. Tällä kertaa H lähti hakemaan hyvin, tarttui kapulasta tiukasti, tuli kohti vauhdikkaasti, mutta sitten iski blackout. H jäi istumaan hassusti puoli sivuttain minun eteen ja kun lähdin korjaamaan, H pudotti kapulan ja sitten loppu olikin yhtä säätämistä, kun H nappasi kapulan ja pyöritteli sitä maassa ja suussa ja sitten liikkuri keskeyttikin liikkeen. Siinä tuomarin kirjoittaessa palautetta teimme odotellessa pidon, koska halusin H:lle jäävän kapulasta hyvän kokemuksen. Tyytyväinen olen kyllä vauhtiin ja siihen että H pitää kapulaa tiukasti. Tässä olisin voinut antaa lisäkäskyn perusasentoon tuloon, mutta kun sitä ei ole tarvinnut enää hetkeen, niin en alkanut varmistelemaan.

4) Vapaavalintainen liike meillä oli voittajaluokan luoksetulo pysäytyksellä, käyttäen suullista käskyä. Pysäytykset on ollut Halisen bravuuri ja erityisesti tämä liike on ollut todella vahva. Paitsi ei eilen. :D Yllätys. H lähti käskystä himmaamaan ja valui about 3 omaa mittaansa ennen lopullista pysähtymistä. Loppuliike meni hyvin, tuli taas vauhdikkaasti ja tiukalla käännöksellä perusasentoon.
En tiedä mikä nyt oli, että tuo pysäytys tuolla tavalla valui, mutta mistäs näistä tietää :D Yleensä ne ei toimi silloin kuin pitäisi.5) Paikkamakuu. Paikkis meni hyvin. Meni napakasti maahan käskystä, pysyi paikoillaan (vilkuili kyllä ympäristöä ja katsoi kuvaajaa.. linssilude) ja nousi perusasentoon, tosin vähän liian laiskasti minun makuuni. Pitäisi saada tuohon sivulle nousuun lisää napakkuutta, niin kuin kaukoissa on.

Linssilude 


Arvosteluissa sain palautetta oman kropan asennosta; katson koiraa liikaa ja olen kääntyneenä vasemmalle. Tunnistan tämän kyllä. Etenkin seuruussa varmistelen että onhan se siinä mukana tulossa :D Mutta kyllä, erityisen hyvä kehityskohde ja täytyy tehdä seuruuharjoituksia enemmän peilin edessä. Muutamista virheistä lukuunottamatta tekeminen näytti kivalta ja olemme potentiaalinen koirakko. Piinapenkin lopuksi meille ilmoitettiin, että pääsimme mukaan rinkiin! Wuhuuu! Nyt käynnistyy uusi tehovaihde meidän tokouralla, kyllä tästä neidistä valio vielä leivotaan ;) Olen todella innoissani uusista kuvioista ja tulevista koulutuksista/treeneistä. Tässä kuussa mm. Maarit Hellmanin koulutus, jota odotan jo kovasti!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti