sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Uinti, agility ja toko

Blogi on taas jäänyt hieman vähemmälle päivittämiselle. Juhlimme mm. Halisen 1 vuotissynttäreitä 27.3 ja niistäkin jäi päivitys tekemättä! Huono äiti :D

No, hypätääs sitten tämän viikon treeneihin. Tällä viikolla olikin kolmena päivänä ohjelmaa ja ensimmäisenä niistä uinti.
Olimme keskiviikkona pitkästä aikaa uimassa. Hallin ovesta mentiin reippaasti sisälle, mutta siinä vaiheessa kun liivejä puettiin päälle, neitokainen alkoi muistamaan mistäs tässä hommassa olikaan kyse. Tällä kertaa oli vaikeinta päästä altaaseen, H löi jarrut pohjaan rampin alkupäässä ja uintiohjaaja joutui H:n melkeinpä kantamaan vesirajalle saakka. Pienen suostuttelun jälkeen H lähti perääni uimalla, kun itse kiersin allasta ulkopuolelta. Pari kertaa kierrettiin allas ympäri, jonka jälkeen palattiin aina rampille haukkaamaan happea. Päätimme ottaa seuraaville kierroksille lelun mukaan, koska se nyt on parasta mitä H tietää. Kiersimme altaan loppupäähän ja heitin lelun sieltä kohti ramppia. Vähän niin kuin arvasin; enää uinti ei tuntunutkaan yhtään sen hullummalta. H haki ja toi lelun aivan niin kuin kuivalla maallakin. Loppu uintiaika tehtiinkin ainoastaan noutoja. Heitin rampilta lelun --> H hyppäsi perään hakemaan --> toi lelun rampille. Ei ollut mitään arkailuja veteenmenossa! Olipa itselleni helpotus nähdä, kuinka rohkeasti H lähti noutamaan, koska ehkä tässä olisi nyt toivonkipinä sille, että kesällä päästäisiin järveen. Minulle ei ole väliä sillä meneekö H järveen ilman lelua vai lelun kanssa. Uinti vaan olisi tosi hyvä harrastus kesällä, mikäli helteitä on luvassa ja näin perus lenkkeily jää vähemmälle. Ja onhan uinti todella hyvää lihaksistolle ja nivelille.


Torstaina kävimme tekemässä agilitytreenit penturyhmässä. Muistelin hallille mennessä meidän ihan ensimmäisiä treenejä ja mietin että ollaankohan me koskaan siinä pisteessä, että pystyisimme etenemään edes muutaman esteen välit sujuvasti. Nyt kun olemme käyneet treeneissä kohta 10 kk, alamme päästä molemmat jyvälle ratojen suorittamisesta ;) Taas olen kyllä kuullut palautetta siitä, että koira katsoo todella tarkasti ja herkästikin ohjaukset, ja jos olen itse yhtään kujalla, koirakin menee tietenkin sinne minne vahingossa ohjaan eikä sinne minne pitäisi. Haasteita riittää siinä, että opin itse tarkemmaksi ja nopeammaksi puhumattakaan kylmäpäisyydestä ja rauhallisuudesta kentällä. H on ihan älyttömän nopea ja itselläni menee kyllä usein ihan pasmat sekaisin kun virtuaalisesti harjoitellut ohjauskuviot menee 100 kertaa nopeammin koiran kanssa. Välillä sekaan tulee sellaisia ohjauskuvioita joita ei kyllä mistään oppikirjasta löydy :D
Agendana oli tällä kertaa pieni ratapätkä (10 estettä) sisältäen pussin, A-esteeseen tutustumista ja toinen pieni ratapätkä sisältäen renkaan.
H ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt pussia, joten aloitimme siitä yksittäisenä esteenä. Valkku piti pussin toista päätä avoimena koiralle ja H:lla ei ollut mitään ongelmia pussiin menemisessä. Käytin samaa käskyä kuin putkeen menossa (ajattelin että H:lle paras, että pussi ja putki on samalla käskyllä) Ratapätkä meni ensimmäisellä yrittämällä ihan nappiin, mutta loput kierrokset jouduimme tekemään pienemmissä pätkissä palkaten esimerkiksi takaakierrolle jonka jouduin lähettämään aika kaukaa. H olisi hypännyt esteen suoraan ilman takaakiertoa (putki houkutteli ilmeisesti liikaa takakierron jälkeen), joten takaakiertoa muistuteltiin niin että valkku palkkasi takakierron.
A-estettä ei oltu kokeiltu aikaisemmin ja teimme pari kertaa ensin niin että lähetin ihan esteen vierestä A:lle ja pyöräytin ennen harjannetta takaisin alas. H ei arkaillut estettä yhtään eikä yrittänyt hypätä alas ennen aikojaan. Pääsimmekin kokeilemaan A:ta niin, että jätin H:n alapäähän odottamaan ja menin palkan kanssa harjanteelle, ja ohjasin siitä rauhallisesti alas. Tästä taisi tulla hurjapään uusi lempieste :DTokotreenit ovat olleet viime kuukauden ajan ihan hirveätä pakkopullaa. Seuraamisen tehoharjoituksia ollaan tehty pikkupätkinä päivittäin, koska ongelmana on edistäminen. Olen opettanut H:ta seuraamaan jalkaa ja mikäli edistää, olen muistuttanut oikeasta kohdasta ja H on kyllä hyvin oppinut palaamaan oikealle kohdalle ja siitä olen palkannut. Treeneissä katsottiin tätä seuraamista ja valkku lohdutti ettei se näytä niin kamalalta mitä kuvailin. Potentiaalinen seuraaminen mutta töitähän se vaatii. Teimme sitten höntäsilynä rallyseuraamista mitä olen opettanut pentuna ja näytin tätä myös valkulle. Hän meinasi että voitaisiin keskittyä tämän rallyseuraamisen viilaamiseen, koska koira liikkuu siinä rennosti hyvässä rytmissä ja olen itsekin rennompi. Pään asento ei ole niin suora mitä haluaisin, mutta valkku sanoi että siitä ei välttämättä kovin suoraa edes saa. Perusasennossa pään asento on hyvä ja suora, mutta liikkeessä asennon pitäminen voi olla fysiologisesti hankala eikä luonteva koiralle. Omat vaatimukset ovat ehkä liian suuret päänasennolle.

Teimme lisäksi estehyppyä, ruutua ja luoksetuloa. Estehyppyä teimme samalla kun toinen koirakko teki luoksetuloa ja olen kyllä tosi ylpeä Halkusta, miten se on kehittynyt siinä, ettei ota enää häiriötä ohi juoksevasta koirasta. Puoli vuotta taaksepäin ei olisi onnistunut näin hyvin, koska juoksevat lapset ja koirat ovat olleet ihan todella hankalia Haliselle. Tein aluksi pari toistoa kaksoiskäskyllä mutta siirryin nopeasti vain yhteen käskysanaan. Perusasentoon tuleminen on todella nätin näköinen ja täpäkkä.

Ruutua pääsimme tekemään jo todella pitkältä etäisyydeltä. Otimme targetin pois ja H löysi hyvin paikan mihin pysähtyä. Kokeilimme myös takapalkkaa niin, että lelu on ruutunauhan takana ja pysäytän H:n ruutunauhan etureunan kohdalta, jolloin pysähtyy oikeaan kohtaan ja vapautan palkalle. H:lla on todella hyvä vauhti ja tatsi ruudulle. Kerran teki niin, että hyppäsi pitkän loikan ruutunauhan etureunalta oikeaan kohtaan ja tähän kiinnitän huomiota, että loikkia ei tule.

Luoksetulot menivät kivasti. H:lla on hyvä vauhti ja näpäkkä perusasentoon tuleminen. Palkkaussuuntaan täytyy kiinnittää huomiota, koska huomaamattani palkkaan liian eteen. Joten palkka suoraan kainalosta tiputtamalla tai takakautta oikealle puolelle.

Kokonaisuudessaan on ollut tosi kiva treeniviikko! Onnistumiset olivat nyt kohdillaan tälle tokomasennukselle mikä on vaivannut viimeisen kuukauden. Arkielämässä on ollut myös kiireistä ja väsynyttä, joten treenimotivaatio ei ole ollut ihan samaa luokkaa kuin aikaisemmin. Nyt kun lumet ovat sulaneet, niin olemme tehneet paljon luoksareita, paikkista, luoksetulon pysäytyksiä ja noutoja ulkoilmassa. Ihmeesti piristää ja saa uutta intoa pitkän talven jälkeen! Vauhtiliikkeet ovat ehdottomasti H:n vahvuus ja mukavaa että päästään niitä tekemään enemmän nyt kevään koittaessa :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti