sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Agilityä ja paimennusta

Pikkupennun kanssa tehtävät agilityyn valmentavat harjoitukset liittyvät mielestäni hyvän pitkälle kehonhallintaharjoituksiin, kuuntelemisen opetteluun ja ohjaamisharjoituksiin. Tänään harjoitusten agenda oli kehonhallintapainotteista.Kehonhallinnasta puheenollen, tämä osaa kyllä venkoilla milloin missäkin asennoissa. Eläinlääkäri tuumasi sen olevan aivan normaalia, kun pennut ovat joustavampia ja nivelet liikkuvaisempia. Tässä yksi tyylinäyte :) Ajelimme aamulla hallille tekemään treeniä ja automatkat on olleet nykyään hieman kinkkisiä Halisen matkapahoinvoinnin takia. Välillä sille tulee pahoinvointia ja välillä taas ei. Silloin kun sitä on, niin huonovointisuus alkaa näkyä kuolaamisena ja matkan päätyttyä tulee oksennus. Reppana. Alussa matkapahoinvointia ja muuten vain autoilusta ilmenevää ahdistusta oli useammin, mutta välissä oli pitempi tauko ettei ollut mitään. Epäilen että kuumuus on yksi laukaiseva tekijä, vaikka yritänkin viilentää autoa valmiiksi sekä aurinkoisilla ilmoilla kastelen Halisen ennen autoon menoa, että sillä olisi mahdollisimman viileä olo. Tällä kertaa matka meni ilman pahoinvointia ja pääsimmekin heti aloittelemaan treeniä (pahoinvointikertoina me ulkoillaan ja levähdetään/tasoitellaan pahaa oloa ennen harjoituksia).

Alkulämmittelyn (juoksentelun ja leikkimisen) jälkeen harjoittelimme jalkojen välistä pujottelua. Tätä ollaan nyt muutamana päivänä harjoiteltu ja mielestäni se menee jo tosi kivasti. Vähän jopa liikaa taidan antaa ohjausapuja. Minulla on välillä taipumusta antaa apuja enemmän kun tarvitsisi ja helpottaa tehtävää. Pitäisi muistaa odottaa että Halise itse tarjoaa, koska kyllähän sillä jo tiedossa on mitä tehdään. Tähän kyllä pitää kiinnittää enemmän huomiota! Hmm, yksi kohta lisää puutelistaani :D 


Seuraavana harjoiteltiin muutama toisto merkin ja ihmisen kiertoa. Nämä sujuu tosi kivasti molemmat. Liikaa olen kyllä kierrättänyt merkkiä vasemmalta puolelta, koska oikea puoli takkuilee huomattavasti enemmän, Kiertämisestä on hyötyä sekä agilityssä että tokossa. Ja tämä on yksi Halisen lemppariharjoituksista, kun saa ottaa kunnolla vauhtia merkiltä poispäin tultaessa. Olenkin tehnyt välillä niin, että lähetän H:n paikoillani eteen kiertämään, ja kun hän on merkin takana, lähden juoksemaan poispäin, niin saadaan luoksetulemiseen vauhtia. 

Pujottelun ja kierron lisäksi harjoiteltiin takakiertoa hyppyesteellä ilman hyppyrimaa. Tästä yritin saada kuvaa, mutta kamera oli harmillisesti ollut sen verran huonossa asennossa että pelkästään minun pää vilkkui. Joten, tästä ei kuvamateriaalia. Eli, koira lähetetään hyppyesteen siivekkeen taakse ja sieltä "hyppy" takaisin. Tätä tehtiin kummaltakin puolelta. Eli periaatteessa siis juuri tuota kiertämistä, mutta vain agilityesteellä. Varsinaiset hypyt otetaan kuvioihin sitten ensi keväänä, siihen asti harjoitellaan joko kokonaan ilman rimaa tai sitten sen maahan laitettavan puoliympyrän muotoisen hommelin kanssa (näin hienosti tiedän agilitysanastoa :)). 

Lopuksi tehtiin tasapainoiluharjoituksia tasapainotyynyllä ja ekaa kertaa myös dobopallolla. Halise laittoi etutassut tyynyn päälle, ja kieritti itseä muutamilla askeleilla myötä- ja vastapäivään. Dobopallolla kokeiltiin vain laittaa tassut pallon päälle. Meillä taisi olla yhden koon liian pieni pallo, mutta tarkoitus olikin vain tutustuttaa uuteen työvälineeseen. 
Etutassukäsky on H:n mieleen, se tarjoaa sitä automaattisesti mille tahansa alustalle :D
No voiko olla suloisempaa?!

Saimme Halisen kasvattajalta kutsun mennä seuraamaan Rantasalmelle paimennuskisoja. Siellä kisasivat Halisen kaksi siskopuolta sekä Halisen äiti. Paimennus on minulle aikalailla vieras laji, mitä nyt joitakin videoita youtubesta katsellut. Oli hienoa päästä näkemään bordercollie siinä työssä mihin se on tarkoitettu. Ei voinut kuin hämmästellä sitä viisautta mitä niillä on töitä tehdessään sekä uskomatonta työmäärää, mitä näiden koirien kanssa on tehty. Hatunnosto vain jokaiselle paimenuksessa kisaavalle/sitä harrastavalle. :) Aion kesällä käydä katsomassa muitakin kisoja, sen verran mielenkiintoisen näköistä touhua se oli! 


Rantasalmen paimennusmaisemissa
-M&H


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti