perjantai 30. kesäkuuta 2017

Irtioloa ja uusia temppuja

Irtioloharjoituksia olemme tehneet turvallisissa paikoissa, joissa pentu ei pääse pakenemaan yllättävistä äänistä tms säikähtäneenä kivenkoloon tai karkaamaan ihmisten/koirien luokse. Meidän lähellä on jääkiekkokaukalo, jota on käytetty tätä tarkoitusta varten ja tietenkin meidän treenihallilla Halise on ollut irti harjoitusten ajan.
Irtiolon perustana on tietenkin varma luoksetulo, jota harjoitellaan joka päivä niin kotona kuin ulkonakin. Luoksetulon harjoittelusta kirjoittelinkin jo aikaisempaan päivitykseen. Minulla on käytössä kaksi eri luoksetulokäskyä:

1) "tule"-käsky on rennompi, joka yhdistetään temppuilun aloittamiseen, syliin tulemiseen, hihnan kiinnittämiseen, rapsutteluun, uloslähtiessä jne. Ulkona tule-käskyllä haluan että pentu tulee lähelle, mutta siihen ei ole yhdistettynä mitään tiettyä tarkkaa kriteeriä

2) "tänne"-käsky on tarkempi ja sitä käytetään harvemmin. Tänne käskyllä pentu tulee eteen istumaan ja sillä käskyllä tullaan supernopeasti heti luokse. Tämä tulee myös olemaan tokon luoksetulokäsky, joten senkin puolesta tarkkuus tässä on tärkeää. Tänne-käskyä en käytä koskaan kiinniottamiseen tai hetkissä joissa en jostain syystä pystyisi/ehtisi viemään sitä täydellisenä loppuun. Tänne-käskyllä on aina isot kehut ja hyvä palkka. Tähän käskyyn harjoitellaan paljon vauhtia ja nimenomaan palkan pitää olla superkiva ja hyvä. Tule-käskylläkin tietenkin palkitaan, mutta niinkuin aiemmin jo kirjoitin, sitä käytetään myös arkipäiväntilanteissa jolloin palkka voi olla erilainen (esimerkiksi rapsutukset ja sylissä oleminen, lenkille lähtö).
Lähelle istumista ollaan harjoiteltu lelun kanssa niin, että kun pentu lähtee juoksemaan kohti, ohjataan se lelulla istumaan eteen (lelu käsissä, ohjataan liikerata niin että lelu vedetään omaa napaa kohti pennun tullessa lähemmäs).

Metsälenkeillä ja omassa pihassa/ulkokentällä käytän pitkää jälkiliinaa. Periaatteessa pentu on vapaa mutta kuitenkin hallinnassa, jos tulee yllättäviä tilanteita. Halise on kyllä ehdollistunut siihen katsekontaktiin niin täpäkästi, että metsässäkin tykkää kulkea vierellä ja katsella silmiin. Olen tästä palkinnut, koska haluan vahvistaa lähellä kulkemista ja katsekontaktia missä ikinä me kuljetaankin. Toisaalta sitten en pahastuisi yhtään vaikka se kulkisi omia reittejään ja palaisi tarkistamaan missä me mennään. Ehkä sekin sieltä ajan kanssa tulee, mutta näin alkuun olen ollut tosi tyytyväinen siihen että se tykkää kulkea lähellä.


Me ollaan otettu muutamia uusia temppuja ohjelmistoon; takatassu-temppu, jossa Halise laittaa takatassut tietyn esineen päälle. Tässä ollaan käytetty puntaria ja tasapainotyynyä. Olen tehnyt sohvan ja sohvapöydän väliin kujan, mitä pitkin se peruuttaa. Näin on ollut helpompi löytää tehtävä mitä haetaan sekä saadaan linja pysymään suorana. Samalla tavalla ollaan harjoiteltu peruuttamista (ilman kujan perällä olevaa esinettä johon takatassut laitetaan).
Laatikkoon menemistä ollaan myös harjoiteltu; erittäin hyvä kehonhahmottamisharjoitus!
Ryömiminen tuli ihan uutena temppuna eilen; maahan käskystä vedän namia H:n nenän edessä ja se ryömimällä kulkee eteenpäin.
Väliin-temppua (H tulee seisomaan jalkojen väliin) ollaan päästy viemään uudelle tasolle itse liikkumalla eteen ja taakse päin --> Halise pysyy välissä, kun liike alkaa.Mietin, että en ole tainnut edes kirjoitella tempuista sen enempää, mitä me harjoitellaan ja osataan. Siitä voisi yhden postauksen kirjoittaa erikseen. Täytyykin laittaa tehtävälistalle temppujen kuvaaminen.

Tänään meillä on illalla tokotreenit, joten tänään me ei normaali ulkoilujen lisäksi paljoa muuta touhuilla, että energiaa on sitten treeneissä :)

-Maiju2 kommenttia:

 1. Voi että, kiva päästä seuraamaan muidenki bortsupentujen elämää! Täälläkin ollaan vielä elämän ensiaskellilla ja kovasti ihmetellään maailman menoja <3

  http://worldofkoda.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei wau, kiva kun laitoit oman blogin linkin. Erityisesti juurikin kiinnostaa bordercollieiden meiningit! Nyt sitten sun blogia tutkimaan :D

   Poista