sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Tokotreenit, häiriötä keskustassa ja eka uintireissu

Me käydään joka toinen viikko tokon valmennusryhmässä ja otin tällä kertaa Halisen matkaan. Nyt alkuvaiheessa on kiva saada erilaisia treenivinkkejä ja neuvoja miten toimia pennun kanssa, joten haluan (näin koulutuksen alkuvaiheessa) tuon valmennusryhmän hyödyntää Halisen kanssa.


Treeneissä pidettiin varmuuden vuoksi jälkiliinaa :) 


Tunti järjestettiin ulkokentällä jossa oli meidän lisäksi kolme koirakkoa. Todella hyvää harjoitusta olla muiden koirien kanssa samalla kentällä ja saada pidettyä huomio itsessä. Halise ei ole kyllä (vielä ainakaan) ollut kauhean kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista silloin kuin me yhdessä tehdään jotain, eikä oikein muutenkaan. Kuvailisin Halisea rauhalliseksi tarkkailijaksi :) Silloin, jos toiset koirat haukkuivat tai leikkivät/juoksentelivat, Halise kyllä unohtui katsomaan muiden menoja, mutta nopeasti sain takaisin huomion itseeni. Välillä on mietityttänyt tuo Halisen rauhallisuus ja kiinnostumattomuus ympäristöä kohtaan, mutta hyvä niin, ei tarvitse tehdä sen eteen niin paljoa töitä eikä kilpailla Halisen huomiosta.

Treenien aiheena olivat koiran hallinta (jes!), vauhdista pysäytykset (nämä olivat meille spesiaalisti, koska muut osasivat nämä jo hienosti), pikaiset tsekkaukset peruuttamiseen, kaukokäskyihin ja paikkikseen.

1) hallintaharjoituksia tehtiin houkutusten muodossa: koiran lähdettyä kohti houkutusta (nami) annettiin luoksetulokäsky --> tavoitteena, että koira valitsee luoksetulon houkutuksen sijaan. Tätä vähän pelkäsin etukäteen, koska Halisen kanssa ei ole luoksetuloharjoituksia tehty kauheasti häiriön kanssa. Mutta saimme tästä monta hyvää onnistumista, vaikka välillä kyllä houkutukset vetivät puoleensa.. ;) Tätä harjoitusta jatketaan ehdottomasti myös kotona ja treeniksellä, ehkä hieman varioituna versiona. Myös houkutuksen vartija mukaan (joka ehtii napata namin pois mikäli koira ei tottele luoksetulokäskyä), että koira ei saa palkkaa tottelemattomuudesta (jos koira juoksee namin luo luoksetulokäskystä huolimatta). Näissä haluan olla tarkkana, ettei tule liikaa epäonnistumisia. Toisaalta sitten harjoitusta pitää helpottaa sellaiseksi, että se on mahdollista toteuttaa jos näyttää että nakki on liian kova houkutus. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeä harjoitus, koska metässäkin irtiollessa yllättävät tilanteet eivät tule odotetusti ja koiran on tultava heti luokse, vaikka vastaan kävelisi pekoniin kääritty jänis vinkulelun kanssa.

2) hallintaharjoituksiin liittyen aloitettiin harjoittelemaan liikkeestä pysäytystä. Tätä en ollut itseasiassa edes aloittanut harjoittelemaan, mutta nyt saatiin hyvät eväät tämän viemiseksi eteenpäin, joten ehdottomasti lisään treenattavien asioiden listalle

3) peruuttamista olemme harjoitelleet niin että Halise seisoo jalkojen välissä, ja siitä liikutaan taaksepäin sekä sohvan ja sohvapöydän väliin jäävässä "kujassa". Varsinaista tokoseuraamisperuuttamista ei olla tehty, kun perusasennon harjoitteleminen on meillä vielä työnalla. Mutta muulla tavalla olen halunnut tämän harjoituksen aloittaa, koska se on erittäin hyvä kehonhallintaharjoitus.
Tässä sain neuvoja palkan antamisen suunnasta, jotta palkka tulisi suoraan ylhäältä alas eikä jommalta kummalta sivulta (välissä ollessa), ettei Halise jää seuraamaan katseellaan vuorotellen käsiäni, vaan katse pysyisi suoraan ylhäällä.

4) kaukokäskyjä harjoiteltiin ihan lähietäisyydeltä ja me keskityttiin napakkaan maahanmenoon (kumpikin etutassu alas yhtäaikaa, ikäänkuin "heittämällä" tassut maahan). Tätä ollaan harjoiteltu kyllä, mutta nyt sain enemmän vinkkejä siihen napakkuuteen ja täytyy nyt itse muistaa että palkkaa vain siitä napakasta ja nopeasta tömäytyksestä :)

5) paikkista tehtiin ihan vain pari kertaa superleikit palkkana. Halise kyllä osasi tosi hienosti ja tästä olen niiin ylpeä! Tosi hyvin malttaa pysyä paikoillaan ja intensiivinen katsekontakti pysyy! Mikäli katse harhailee, annan siitä heti palautteen. Haluan alusta asti kitkeä pois pälyilyt ja tuijottelut. Siksipä nämä harjoitukset ovatkin aina erittäin lyhyitä ja nopeita, ettei Halise ehdi paikallaan ollessa tylsistyä.

Loput treenijutuista jätettiin suosiolla väliin, kun tässäkin oli jo melkoisen paljon Haliselle tekemistä. Loppu aika ihan vaan hengailtiin. Nuiden harjoitusten välissä oli kyllä taukoa sekä liikkeiden välissä leikkiä/makoilua/levähtämistä.Treenien jälkeen oli vajaa tunti aikaa siihen, että kävin hakemassa Jukan töistä, joten päätin hyödyntää tuon luppoajan ajamalla keskustaan Halisen kanssa hetkeksi hengailemaan. Pysäköitiin auto keskustassa ja kymmenisen minuuttia siinä ihmeteltiin liikennettä ja ohi kulkevia ihmisiä. Moottoripyörien kiihytyksiä Halise hätkähteli, mutta muuten se ei juurikaan tuumannut mitään. Taas ihanasti tarjosi katsekontaktia ja kaunista seuraamista hihnassa, josta sai ylenpalttiset kehut palkkoineen :)


Kaunista katsekontaktia :)


Vooi, mikä sulosilmä<3


Lauantaina käytiin ensimmäistä kertaa (!!) koko lauman voimin uimassa. Tarkoituksena oli tutustuttaa Halisea veteen; houkutella namin avulla rantaveteen varpaita kastelemaan sekä katselemaan Vividin polskimista. Ennen veteenmenoa Jukka heitteli Vividille frisbeetä ja Halise yritti pysytellä perässä. Seuraava heitto olikin järveen ja Vivid lähti firsbeetä noutamaan.... Halise edelleen kintereillä! Halise pomppasi kunnon pompun järveen, ui Vividin perässä ja hetken päästä tajusi, että nyt on maa-aines muuttunut merkittävästi jalkojen alla, ja äkkiä takaisin rantaan. H oli järkyttyneen näköinen ja eipä sen jälkeen enää edes varpaitaan kastellut :D Tosi hienosti osasi kyllä uida eikä se vedessä ollessaan mitenkään hätääntyneeltä näyttänyt. Saapa nähdä jääkö seuraava uintikerta ensi kesään ;)

Märkää koiraa ei naurattanut.. 


Vivid taisi innostua uimisesta parin vuoden iässä frisbeen houkuttelemana. Eipä se uiminen mikään pakko ole, mutta aiotaan kyllä kokeilla josko Halisekin innostuisi. Se on kesäisin tosi hyvä liikuntamuoto kun ei tarvitse huolehtia kuumuudesta ja Vivid ainakin näyttää kovasti tykkäävän.

Toivottavasti näitä kesäpäiviä tulisi vielä lisää, niin uintireissut saisivat jatko-osia :)Vivid odottaa lupaa päästä uimaan-Maiju 

2 kommenttia:

 1. En normaalisti hirveästi pidä bortsujen ulkonäöstä, mutta Halise on kyllä kaunis koira!

  Ps. Suosittelisin lisäämään tuonne sivupalkkiin seuraaja -napin jotta muut pystyvät helposti seuraamaan blogiasi. :)

  http://sahlajasupersahla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Kokeilen ehdottomasti laittaa sen esille.. :)

  Ja kiitos kehuista, Halise on kyllä sievä suurisilmäinen pentu <3

  VastaaPoista