maanantai 1. tammikuuta 2018

2018

Vuosi vaihtui ja aika kirjoitella tulevan vuoden tavoitteet ylös. Toivottavasti näitä pääsee sitten hyvillä mielin muistelemaan vuoden päästä ja ainakin osa olisi saavutettu!

Agility:

Agilityn tavoitteet tarkentunee lonkka/kyynärä/selkäkuvausten jälkeen. Mikäli luustossa jotakin häikkää, me kuopataan agility ja keskitytään muihin lajeihin. Tottakai toivon sydämeni pohjasta että luusto on terve (enkä tietenkään pelkästään agilityn puolesta) ja voitaisiin kaikkea harrastaa ilman terveydellistä huolta.

Mikäli luusto on terve, aloitetaan pujoitteluharjoitukset, kontaktit sekä nostetaan rimoja asteittain. Näitä ei olla vielä tehty, vaikka kovasti minulla juoksukontaktien opettaminen polttelee.. En kuitenkaan ole vielä sitä aloittanut, koska Halise ei ole vielä täydessä mitassaan, niin laukka-askellus ei pysyne samana kuitenkaan. Tässä ei meillä mikään kiire ole, joten annetaan Halkun kasvaa rauhassa. Pujoitteluprojektiin täytyy alkaa pikkuhiljaa perehtymään ja etsiä meille mukavin tapa opettaa se. Toki me käydään agilityvalmennuksessa ja luotan koutseihin, että ne tietää parhaimmat keinot pujoittelun opettamiseksi.

Fiilistyöskentelyä jatketaa niin kuin tähänkin asti: rauhoittuminen ja kierrosten laskeminen kuuluu treeneihin. Tähän asti ainakin olen ollut erittäin tyytyväinen Halisen off-nappiin : ei vöyhkäämistä, vinkumista eikä höntsäilyä. Mahdollisimman paljon harjoitusta korkeista kierroksista täysin tekemättömyyteen. Agilityssä kuten tokossakin kentälle menoon keskitytään. Sinne ei mennä hihna pitkällä (niinkun ei tähänkään asti), vaan rennosti kontaktissa. Palkkaan joko sosiaalisella palkalla tai lelulla/namilla nätin kehääntulon.

Kisatavoitteita ei vielä agilityn osalta ole. Katsotaan ne kuvaukset ja sen jälkeiset treenit rauhassa. Mikäli kaikki sujuu hyvin, mikään ei estä kisakentille lähtöä. Mikäli näin onnekkaita ollaan, annan H:n kasvaa rauhassa ja opetellaan kaikki tarvittavat ajan kanssa. Sitten kisailujuttuja miettimään.

Toko:

Tokossa tavoitteet ovat taas edenneet pitemmälle kuin agilityssä. Toivon, että tämän vuoden loppu puolella päästäisiin korkkaamaan alo-luokka. Uskoisin että toko pysyy meidän päälajina, joten sen suhteen odotukset ja toiveet ovat korkeimmilla. Tosin mistään ei ikinä voi tietää mitä tapahtuu, mutta kisoihin me tähdätään.

Liikekohtaiset tavoitteet:

-paikkis: yhdet paikkikset kerran päivässä. Joko lyhyet korkealla häiriöllä tai pitkät vähemmällä häiriöllä. Tästä edetään pikkuhiljaa minuutin paikallaoloon suurilla häiriöillä. Lyhyttä häiriöpaikkista teen tällä hetkellä niin, että paikatan Halisen ja leikin Lyylin kanssa/vingutan leluja ja heittelen niitä. Tätä n. 10-20 sekuntia, niin, että paikallaolo on 100% varma. Paikkiksessa vältän suuren suuresti epäonnistumista. Pitkää paikkista teen tällä hetkellä niin, että jätän H:n, kuljeskelen/juoksen, teen X-hyppyjä sen edessä, takana, vieressä. Heittelen leluja ja teen äkkinäisiä liikkeitä.
Sitten kun päästään minuutin paikkikseen niin että riehun Lyylin kanssa ja H pysyy, siirryn tekemään pitkää paikkista koirakavereiden kanssa. Tällä hetkellä paikkistreeneissä muiden kanssa palkkaan tiheästi ja pidän lyhyttä etäisyyttä varmuuden vuoksi. Sisimmässä tiedän että H kyllä pysyisi, mutta en halua ottaa paikkiksen kanssa mitään riskejä. Uskon että hiljaa hyvä tulee enkä kiirehdi yhtään. Suurin tavoite johon olisin äärettömän tyytyväinen olisi se, että H on minuutin paikkiksessa niin, että muut koirakot leikkivät ympärillä. Jokaisesta harhakatseesta annan palautteen; en hyväksy ympärille pälyilyä ja huomion keskittymistä muualle (nämä treenit muiden koirien kanssa).

-perusasento ja seuraaminen: tällä hetkellä pa on hyvällä mallilla; H etsii hyvin paikan ja pysyy siinä vaikka pyörisin tai otan askeleen mihin suuntaan tahansa. Perusasentotreeniä jatkan hamaan tappiin asti, se tuskin koskaan on täysin valmis :D Seuraamisen tehotreenit voivat alkaa. Sitä harjoitellaan askel kerrallaan ja pään asennon täytyy pysyä koko ajan hyvänä. Tässä täytyy itse pysyä tosi tarkkana, etten ala palkkaamaan melkein hyvä suorituksista vaan ainoastaan täydellisistä ja siitä syystä edetään hitaasti, että pääsen palkkaamaan nimenomaan niistä täydellisistä.

-noutokapulan pito: tässä mentiin vähän ojasta allikkoon, kun palkkasin Halisea alkuun liikaa hetken pitämisestä. Nyt H:n mielestä ota-käsky on hetken pito ja se siitä. Nyt olen jättänyt käskysanan pois ja alkanut pitämään sillä milloin mitäkin suussa. Leluja, tavaroita, nakkeja jne. Kunhan saadaan pitämistä vahvistettua (hoen aivan hiljaa pidä, pidä, pidä) lisään jossain vaiheessa uuden käskysanan ota-käskyn tilalle.

Kapulan tuominen perusasentoon sujuu ihan kivasti. Lähtee innokkaasti kapulalle, tuo sen yhtä nopeasti, mutta tarvitsee vielä käsiavun jotta pitää kapulan perusasentoon asti nätisti. Ilman käsiapua se pudottaa kapulan eteeni ja tulee perusasentoon. Tämä ei tosin ole alo-liike, mutta tämä on yksi H:n lempiliikkeistä ja tätähän me tarvitaan sitten heti TK1:n jälkeen ;)

-jäävät: näitä tietenkin saadaan hiottua täysin vasta kun seuraaminen on kunnossa. Olemme tehneet jääviä pennusta asti, mutta ne on välillä hitaanpuoleisia. Nyt olen alkanut tekemään takapalkalla ja vielä jatketaan ns. edessä seuruutusta ja siitä jäävät. Nyt en palkkaa enää hitaasta vaan täytyy olla nopea ja varma. Tässä käytän käsiapua n. joka toinen kerta, jotta se joka toinen kerta on ilman käsiapua nopea. Uskoisin että päästään käsiavusta ahkeralla treenillä pois, mutta haluaisin että jäävät ovat nopeat ja täpäkät eikä hitaat. Tässä takapalkka auttaa kummasti. :D Tavoitteena saada jäävistä maahan tositosi hyväksi ja istu/seiso hyvälle mallille ylempiä luokkia varten.

-estehyppy: pari kertaa olemme tätä treenanneet ja H on oivaltanut idean hyvin. Tässäkin tosin tarvitsee vielä käsiapua täydelliseen perusasentoon palaamiseen, mutta tästä liikkeestä en ole niin huolissani.

-kaukot: tällä hetkellä tehdään paljon jo kisanomaisia kaukoja. Välillä H tekee hitaasti ja silloin palataan askel taaksepäin. Kaukoihin olen tällä hetkellä tyytyväinen, mutta vielä nopeutta ja tarkkuutta lisää. Istu-seiso-istu vaihtoja ja maahan-seiso-maahan vaihtoja harjoitellaan ahkerasti. Istu-seiso olen opettanut pompulla ja siinä tarvitaan vielä seiso-istu takapään tarkkuutta. Välillä meinaa takatassut liikkua liikaa. Tässä palataan vähän taaksepäin ja lyhennän etäisyyttä, jotta saadaan peräpää pysymään paremmin paikoillaan.

-sosiaalinen palkka: H reagoi ihan hyvin sosiaaliseen palkkaan, mutta jää kovasti katselemaan namujen ja lelun perään. Kiinnitän enemmän huomiota siihen, että eka sosiaalinen palkka (mihin H reagoi) ja sitten namu.

Paimennus:

Tätä haluaisin tehdä joka päivä ja koko ajan! Olen ihan hurahtanut koko touhuun. Tässä siis tavoitteena päästä mahdollisimman usein treenaamaan. Harmi vaan, kun paikat ovat niin vähissä täällä Keski-Suomessa. Kasvattajan luona saamme äärimmäisen hyvää opetusta ja heidän luona käydään aina kuin mahdollista. Etelä-Suomessa tulemme käymään keväällä enemmän ja kesällä osallistutaan niin moneen paimennuskoulutukseen kuin mahdollista. Tavoitteena (ei vielä tälle vuodelle, mutta tulevaisuuteen) on suorittaa PPR. Haaveena olisi päästä kisaamaan paimennuksessa, mutta se on tosiaan haave ja unelma joka voi valitettavasti jäädä toteutumatta kun ei päästä treenaamaan usein.

Uinti:

Parin päivän päästä alkaa uimakoulu. Tässä puhdas ja ainoa tavoite on se, että H oppisi tykkäämään uimisesta ja voitaisi tätä harrastusta hyödyntää kesällä. Haaveena olisi päästä kokeilemaan vepeä, mutta arveluttaa H:n siro rakenne. En tiedä onko se rakenteen ja koon puolesta mahdollinen laji.

Muut:

-koirahiihto: tätä päästään ehkä vuoden päästä kokeilemaan, mikäli luusto kunnossa. Kesällä totuttelen H:n vetovaljaisiin juoksuharrastuksen myötä. Tässäkin hidas eteneminen koiraa kuunnellen.

-arkikäyttäytyminen: nyt ehkä murrosiän myötä puolustusvietti on noussut uusiin sfääreihin. Toivon tähän tasaantumista, joka toivottavasti tulee myös iän myötä, mutta tehokasta treeniä tämän asian myötä on luvassa. Tilanteiden ennakointia, johdonmukaisuutta ja jämäkkyyttä.

-häiriötreenit: nämä pysyy ohjemistossa: paikkista, kontaktia ja olemista kauppojen pihoilla ja isojen teiden varsilla. Leikkimistä ja suhteen vahvistamista, sitä ei varmasti voi koskaan olla liikaa.

-terveystutkimukset: huhtikuussa lonkka, kyynär ja selkäkuvauksiin!

Huh, tässäpä on tavoitteita kerrakseen tulevalle vuodelle :D En kyllä käyttäisi vapaa-aikaani ja rahojani mielummin muuhun kuin tämän kouluttamiseen. Meistä tulee hyvä tiimi <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti