torstai 5. lokakuuta 2017

Ensimmäinen agilityn "ratatreeni" ja tokon tilannekatsaus

Tähän asti meidän agilitytreenit ovat olleet hypyntarjoamista, takakiertoharjoituksia, putkeen menoa, keinuun siedättymistä jne. pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä harjoituksia. En ole ajatellut että mitään ratatreeniä me voitaisi tehdä vielä moniin kuukausiin enkä ole edes tehnyt itse esim. "hyppyä" yhdistettynä putkeen. Huom! Hypystä puhuessani tarkoitan ponnaria.

Maanantaina pääsimme treenikaverin puolesta ylimääräisiin agilitytreeneihin. Tähän asti näillä ns. ratatreenitunneilla me olemme tehneet jotain omia pentujuttuja, eikä olla sekaannuttu rataan. Tällä kertaa koutsi yllätti ja sanoi että me tehtäisiin radan alkua kolmen esteen verran. Apua! Samaan aikaan olin kauhuissani ja innoissani. Eniten näissä itseäni ahdistaa se, että en minä osaa mitään valsseja, sylkkäreitä ja sokkareita. En aina muista ajatella ryhtiä, rintamasuuntaa ja kengänkärkien suuntaa. Enkä katsetta. Itse tarvitsen erittäin hidasta etenemistä. Yhtä esteen väliä, että voin harjoitella ja sisäistää  sen miten päin minun pitää milloinkin olla ja miten koira on ja miten kädet liikkuu jne.

Meidät heitettiin ihan uuteen ja yllättävään tilanteeseen, mutta me selvittiin! Aluksi olin vähän väärin päin ja vähän liian kumarassa ja ohjauslinja oli vähän väärään suuntaan, mutta kun pari kertaa sain kokeilla ja tuli onnistuminen, niin voi vitsit sitä tunnetta! Minä, täysi agilitytumpelo huonon rytmitajuni kera sain koiran menemään kolme esteenväliä onnistuneesti. Wuhuu! Enkä kyllä jäänyt masentelemaan huonoa ryhtiä tai minulle tässä vaiheessa pikkuseikkoja. Ihan super hyvät fiilikset onnistumisesta. Ja se, miten hyvin Halise pärjäsi, ihan uskomatonta. Eka kertaa ratapätkää ja neiti tekee kuin vanha tekijä. Olen niin ylpeä tuosta sähikäisestä!


Tänään aamulla ennen kukonlaulua käytiin tekemässä tätä samaa kyseistä ratapätkää uudelleen muutaman toiston verran. Lisäsin tähän vielä yhden esteen ja kuivaharjoittelin Halisen odotellessa häkissä ja lepäämässä. Tässä ratapätkässä tuli käännöksiä ja takakierto, joten en halunnut tehdä kuin muutaman kerran. Näitä ratatreenejä varmaankin tullaan jatkossa tekemään silloin tällöin, mutta en usko että vielä viikoittain. Edetään nyt rauhassa ja maltilla, ettei tule mitään nivelvaurioita. Tästä meidän ensimmäisestä ratapätkästä laitan videon postauksen loppuun, sen verran olen iloinen tästä onnistumisesta! :D


Tällä hetkellä tokon suhteen olemme ihan hyvässä paikkassa. Kaukokäskyihin olen tyytyväinen; niistä olen saanut säpäkät ja nopeat luotua. Kokeilin yksi päivä jopa kisanomaista kaukokäskyliikettä ja aivan hienosti meni. Vieläkin kyllä perusasennossa annan käsiapua, mutta uskon että siitä pääsemme ajan kanssa eroon. Olen nyt enemmän treenannut perusasentoa peilin edessä ja huomaan että olen palkannut välillä liian edessä olevasta asennosta. Ääh! No, nyt ei muuta kuin korjaamaan. Teemme nyt perusasennon ensin niin vahvaksi, että voin tehdä käännökset paikoillaan ja sen jälkeen alamme tekemään seuraamista. Olen ottanut yhtä askelta eteen ja H on tullut hyvin vierellä mukana.

Luoksetuloa perusasentoon olemme harjoitelleet myös hieman; tässäkin käsiapua vielä. Jotenkin nyt pitäisi reipastua itse tämän käsiavun häviyttämisen suhteen, koska tuo perusasento on kuitenkin tärkein pohja koko tokolle.

Nouto sujuu hyvin, Halise tuo halukkaasti kapulan ja ei järsi sitä. Kapulan pitoa olemme alkaneet pienesti harjoittelemaan ja tässä käytän naksutinta apuna. Eli annan kapulan, naksautan ja otan kapulan. Tässä on tavoitteena tällä hetkellä 2 sekunin pito.

Paikkiksia olemme harjoitelleet paljon, mutta vain muutamia kertoja niin että koiria on aivan lähellä. Kaikki kerrrat ovat kuitenkin menneet hyvin ja olen palkannut tiheästi. Tätä paikallaoloa tehdään päivittäin arjessa, joten uskon sen olevan Haliselle suht varma liike tulevaisuudessa.

Kontaktia olemme tehneet häiriössä paljon, koko ajan pennusta asti, mutta näitä harjoituksia ei voi ikinä olla liikaa. Ensi kerran tokotreeneissä taisi itseasiassa olla teemana kontakti, joten odotan innolla uusia ideoita tämän harjoitteluun!

Oikeaa ja vasenta olemme harjoitelleet viime aikoina enemmän. Eli oikean/vasemman tuomista. Olemme tätä harjoitelleet lelulla, mutta piakkoin aion kokeilla myös kapulan kera. Olen ottanut reilusti väliä oikealle ja vasemmalle lelulle, käynyt näyttämässä kumpaa haetaan, palannut H:n viereen ja odottanut että lukitsee oikean. Tämän jälkeen antanut reilun käsiavun ja käskysanan "tuo oikee" tai "tuo vasen". Pari epäonnistumista on ollut treeneissä, mutta pääsääntöisesti H on nyt hoksannut idean tässä ja tuo innokkaasti. Tärkeintä tässä on nyt ollut onnistumisten luominen (niinkuin kaikessa tekemisessä) ja aluksi tehtävän helpoksi tekeminen.

Tämän hetken suurin tavoite on perusasennossa käsiavun häivyttäminen. Lisäksi takapään käyttöä otetaan taas ohjelmistoon enemmässä määrin. Halisella taas tullut kasvupyrähdys ja tuntuu että koivet on välillä tiellä :D Tällä hetkellä oman mittauksen mukaan H on näin 6kk ikäisenä 49cm korkea ja painoa n. 11-12 kg. H on rakenteeltaan aika siro ja sillä on mielestäni rinta aika kapea. Massaa vielä muutama kilo on odotettavissa. Vaikka nuo mittasuhteet kuullostaa aika hurjalta, niin H:lla ei näy kylkiluut eikä tunnu mitenkään huolestuttavasti (vrt. nirso ja laiha prahanrottakoira).

Huomenna meillä on tokotreenit ja maanantaina aamulla päästään taas paimentamaan! Jes, kivat päivät tulossa :) Loppuun siis tuo video, älkää kauhistuko ohjaajan jäykkyyttä ja vähän ylimeneviä ohjauksia :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti