keskiviikko 16. elokuuta 2017

Aivojumppaa

Varsinaisten treenien lisäksi pyrin keksimään Haliselle paljon aivotyöskentelytehtäviä. Useimmiten ruoka tarjoillaan temppujen tekemisen yhteydessä palkkana tai aktivointilelusta. Pari postausta sitten laitoinkin kuvan erään päivän aktivointileluarsenaalista, kun H jäi pidemmäksi aikaa yksin ja sai päiväksi tekemistä. Tietenkin yksinoloa tehdään myös ilman leluja, jotta oppii myös tylsyyteen, mutta näin alkuun haluan antaa mahdollisuuden purkaa energiaa yksin ollessaan aktivointileluihin. Aina kuitenkin jätän luita ja leluja mitä saa pureskella yksin ollessaan.

Osa aktivointileluista


Aivojumppaan liittyen ajattelin kirjoitella listaa tempuista joita me harjoitellaan ja ollaan opittu. Seassa on toko ja rallytokoliikkeitä.

1) du (istu)
2) ma (maahan)
3) ympäri+käänny (pyörähdys myötä- ja vastapäivään)
4)kierrä+round (ihmisen/merkin kierto myötä- ja vastapäivääm)
5) väli (jalkojen väliin seisomaan ja tässä liikkuminen omien liikkeiden mukaan, esim peruuttaen, eteenpäin kulkeminen)
6) etuväli (jalkojen väliin niin, että peräpää on minun katseen suunnassa)
7) pujottelu (jalkojen välistä eteenpäin kulkien)
8) etutassut (esineen päälle)
9) perä (takatassut esineen päälle)
10) päälle (kokonaan esineen päälle, esim. tasapainotyyny)
11) ota (ottaa lelun/esineen suuhun)
12) tuo (tuo lelun/esineen käteeni)
13) ali (liikkeestä seuraamisesta puolen vaihto jalan ali: rallytokoliike)
14) touch! (targetille etutassut)
15) check! (käsitarget = nenä käteen kiinni)
16) peruu (peruutus)
17) sisä (laatikon sisälle meneminen)
18) ryömiminen
19) kuiskaa ("kuiskaa" korvaan)
20) lepo (maahan niin että leuka maassa myös)
21) koppi
22) paikka
23) liki+sivu (tokon perusasento vasen ja perusasento oikealla)
24) stop (liikkeestä pysähdys)
25) hävettääkö? (laittaa tassun kuonon päälle)
26) eteen (eteen istumaan)

Työnalla:

-oikea, vasen
-peukalo (peukalon tunnistaminen kaikista sormista)
-onko asiaa? (murisee)
-halaus (takaapäin tassut olan yli ja pää olkaa vasten)lepoKovasti odotan että päästään työstämään frisbeetä enemmän. Paljon on mielessä sellaisia temppuja joihin liittyy hyppääminen, joten niiden opettamista odotellaan vielä :) Näiden lisäksi on vielä agilityyn liittyvät, esim hypyn tarjoaminen, takakierto jne, mutta en katsonut niiden kuuluvan tähän listaan,koska näitä me harjoitellaan kotona. Tietenkin nuo listassa olevat temput jotka jo osataan, on sellaisia mitä koko ajan jalostetaan eteenpäin ja harjoitellaan. Temppujen tekeminen on Haliselle tosi mieluista ja se jaksaisi ihan loputtomiin tehdä. H tulee itse tarjoamaan erilaisia temppuja ja kysymään voitaisiinko tehdä. Näihin sen omiin tarjoamisiin en ole lähtenyt mukaan, jos ei ole kyseessä harjoitteluhetki. Olen myös ollut siitä tarkkana, että en toistaisi käskyjä montaa kertaa, koska yritän vähentää liikaa auttamista käskyissä. Hyvin Halise sitten itse oivaltaa mitä haetaan, kun hetken aikaa odotan mitä hän käskyyn tarjoaa.


koppi


Temppuideoita otetaan vastaan, mikäli on tiedossa hauskoja temppuja!

Temppujen ja aktivointilelujen lisäksi tehdään paljon namin etsintää. Tavaroiden etsinää ei muuten olla harjoiteltu vielä ollenkaan! Hmm, täytyypä joku päivä kokeilla! Vivid esimerkiksi osaa etsiä esineelle parin. Jos piilottaa hanskan, ja näyttää sille paria, niin se osaa etsiä piilossa olevan parin. Tällaiset on tosi hyviä ja koiralle väsyttäviä harjoituksia.


Mitäs seuraavaksi tehtäis? 

tuo

Etsintäleikeistä puheenollen.. Lyyli on taitava mustikoiden etsijä (ja syöjä) ja se on nyt opettanut Halisen tälle tavalle.. Tänään metsässä kilpaa etsivät mustikoita ja pistelivät menemään. En tiedä kiinnostaako Halisea mustikat niinkään, mutta mitä "isompi" edellä, sitä pienempi perässä ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti